fredag 18 maj 2012

Genidraget Marvel del 1

Marvel eller Marvel Comics är USA:s näst största företag för serietidningar och grafiska romaner. De har gett ut titlar som Spider-man, Iron man, Hulken, Captain America, Fantastic four och X-men. Men Marvel ger inte bara ut serier, de äger också alla sina figurer och historier och äger därmed alla intäkter för sitt varumärke och dess produkter. Detta innebär allt från spel till leksaker till i princip allting som har Marvel loggan eller någon av deras karaktärer på sig. Detta innebär också filmer.



Sedan 2009 ägs Marvel av Disney, fast namnet och varumärket Marvel finns fortfarande kvar men det fungerar nu mer som en enklav inom Disney-företaget än ett eget företag. Detta gör inte någon gigantiskt skillnad för företaget eller deras produkter eftersom det trots allt är en del av Disney som verkar sköta sig själv ganska bra. Det innebär dock att Marvel:s framtid vad det gäller filmatiseringar av deras historier är säkrad. Man kan säga vad man vill om Disney, men de vet hur man producerar storfilmer. En stor del av de senaste årens stor-filmer har dessutom varit filmatiseringar av seriealbum eller deras karaktärer. Lägg till Disney i ekvationen och du får vad som kan bli tidernas största film, "The Avengers". 

Som jag har sagt innan är den här filmen förbannat hajpad just nu och de flesta av er är säkert trötta på att höra om den redan, men faktum kvarstår att den här filmen kan vara ett av tidernas största genidrag vad det gäller filmproduktion. För er som av någon anledning inte vet så samlar "The Avengers" karaktärerna från fyra av Marvel:s största "Franchises" eller "film-serier" under de senaste tio åren, de är: Hulken, Iron man, Thor och Captain America och "The Avengers" har dessutom styrkan att skådespelarna som spelar karaktärerna i filmen är samma som spelade rollen i de individuella filmerna som kom innan, det vill säga att Robert Downey Jr. som spelar Iron man i "Iron man" filmerna också porträtterar Iron man i "The Avengers" och detta gäller alla utom Hulken. Men det som är genialt med detta är att Marvel inte behöver leta efter nya skådespelare eller sälja in en ny skådespelare som en viss karaktär. Detta är så kallade "cross-over references" och betyder att fansen av dessa filmer kommer att se "The Avengers" eftersom de får se karaktärer de redan känner till sedan innan spelas på samma sätt, av samma person. Det betyder även att de som inte har sett filmerna som kommer innan "The Avengers" kan bli intresserade av persongalleriet och därför vill se filmerna som karaktärerna är hämtade ifrån.



Det om även är genialt med denna film är handlingen. För att se den här filmen måste man inte ha sett filmerna som leder upp till den, den är alltså fristående till en viss del och man kan förstå handlingen utan att veta någon slags bakgrundshistoria. Men trots detta följer handlingen i "The Avengers" där handlingen slutade i de föregående filmerna, alltså följer den handlingen från "Hulken 2", "Iron man 2", "Captain America" och "Thor" efter det att handlingen slutade i dessa filmer. Detta innebär att för att få veta vad som hände efter till exempel "Captain America" så måste man se "The Avengers". Samma sak gäller även uppföljarna, det har avslöjats att det kommer en uppföljare till "The Avengers" men handlingen i den kommer inte att följa handlingen efter det som hände i den första filmen eftersom det emellan ettan och tvåan först kommer komma uppföljare till de enskilda filmerna som inte kommer följa handlingen i ursprungsfilmen, utan handlingen kommer följa där den slutade i "The Avengers", "Thor 2" tillexempel som är avsedd att gå upp nästa år kommer alltså inte rent narrativt sätt att följa vad som hände efter handlingen i "Thor" utan den kommer följa handlingen efter vad man fick se i "The Avengers". Detta innebär att man inte längre kommer kunna följa endast en av filmerna, utan för att få den stora bilden har man alltså nu gjort så att man måste se alla delar av "Franchisen" för att helt förstå handlingen. Marvel har alltså skapat ett helt nätverk av berättelser som alla går in i varandra och detta innebär att de kommer få en stor publik som dessutom potentiellt kommer att vilja se deras tidigare filmer, vilket ger dem ett stort uppsving. För att summera innebär detta att Marvel och Disney vet att de inom de närmaste tre åren konstant kommer ha de mest efterlängtade filmerna eftersom de visste att "The Avengers" skulle gå bra eftersom de visste att karaktärerna i den är populära eftersom de visste att filmerna de har varit med i innan har gått bra. Det här kanske känns lite långsökt men det är iallafall ett genidrag av både Marvel och Disney och jag tror att vi alla är lite spända på var denna filmserie av episka format kommer ta oss. Är det här framtidens "franchise" eller är det bara en dagfluga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar