torsdag 11 oktober 2012

Torsdagstoppen: Svenska filmer

Nu är det dags för veckans andra lista, den här gången är den tillbaka på sin vanliga tid och nu ska vi ta en titt på topp fem: de bästa svenska filmerna. Jag tror inte det här ämnet kräver någon vidare introduktion så då börjar vi direkt.

5.Apflickorna, riktigt bra film om förhållandet mellan två tjejer. Har du inte sett den ska du definitivt göra det. Skådespelet är fantastiskt, musiken är fenomenal och hela filmen är bara väldigt välgjord.

4. Det sjunde inseglet, riktig klassiker som jag av någon anledning undvek en väldigt lång tid, hade fått uppfattningen om att den skulle vara seg, tråkig och mossig men istället visade det sig vara en riktigt bra film om livet, döden och de andra svåra frågorna. 
 

3. Populärmusik från Vittula, visst kan man säga att den inte är lika bra som romanen och visst är det inget cinematografiskt mästerverk av kosmiska mått, men jag tycker ändå att det är en fin skildring och att den dessutom har lyckats väldigt bra med att just översätta boken till filmmediet.
2. Pelle Svanslös, en av de bästa animerade filmer som någonsin gjorts. Det finns ju en anledning till att jag flyttade till Uppsala. Filmen är dessutom inte lika sexistisk som böckerna är.

1. Den enfaldige mördaren, en väldigt bra, om än något vinklad, film om klassamhället i Sverige, eller egentligen om klassamhället överhuvudtaget. Visst kan man tycka att den ibland är lite övertydlig men den är ändock en av de bästa svenska filmerna som någonsin har gjorts. 

Det var veckans andra lista, torsdagstoppen är tillbaka nästa vecka på samma tid som vanligt, tills dess går det självklart bra att önska teman och ni får inte glömma att spana in systrarnas listor på samma tema, de finns som vanligt på: enpanelhona.blogspot.se och tvangstankekedjan.blogspot.se och som vanligt får ni några bubblare.

Hets, en sevärd film om maktpositioner och annat 
Sebbe, också en riktigt bra skildring av klassamhället i Sverige
Ondskan. jag föredrar faktiskt filmen framför boken, den svenska film som jag av någon anledning har sett flest gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar